Intensivkurser

Workshop Ashtangayogans grunder 23 mars 2024

Ashtangayoga kan beskrivas som en meditation i rörelse där andetag och rörelse förenas på ett förutbestämt sätt (i en specifik ordning).

Det huvudsakliga målet med yoga är att få sinnet att bli lugnt och stilla. Det har därför ingen betydelse hur rörlig eller stark du är, utan du får utgå ifrån dina egna förutsättningar och utvecklas därifrån. 

Det här är en workshop för dig som är nybörjare eller vill lära dig grunderna i Ashtangayoga. Vi går igenom filosofin som ligger till grund för Ashtangayogan. Du får lära dig de olika delarna i utövandet;  andningen, de fysiska positionerna, vinyasa (synkronisering mellan andetag och rörelse), drishti (fokusering) och bandhas (kroppslås).

Under den här workshopen går vi igenom de stående positionerna i Ashtangayogans första serie. Serien har till uppgift att rensa ur kroppen, ge kroppen energi och lugna sinnet.


Lördag 23/3 10.15-13.15

Lärare: Bodil Dahlqvist Johansson

Pris: 400 kr

Du bokar din plats via Bokadirekt här.

Om du inte är kompis med tekniken eller har frågor så kan du istället anmäla dig här.


Workshop Ashtangayoga Fortsättning 24 mars 2024

En workshop för dig som redan kan grunderna i Ashtangayoga.
Under den här workshopen går vi igenom grundstenarna och tekniken i hälften av de sittande ställningarna i Ashtangayogan första serie. Du får individuella alternativ för att kunna utöva de sittande ställningarna att säkert och effektivt sätt utifrån dina egna förutsättningar.

Du behöver kunna de stående ställningarna som föregår de sittande för att delta på den här workshopen.

Efter workshopen kan du delta på alla klasser som finns på vårt schema.

Söndag 24/3 09.00-12.00

Lärare: Bodil Dahlqvist Johansson

Pris: 400 kr

Du bokar din plats via Bokadirekt här.

Om du inte är kompis med tekniken eller har frågor så kan du istället anmäla dig här.

Varmt välkomna!


Workshop: Pranayama – Konsten att andas!
6 mars 2024

En workshop för dig som vill lära dig att andas bättre.

Med utgångspunkt från traditionell indisk yogafilosofi gör vi övningar som fördjupar andetagen och gör dem mer effektiva.
Medvetna andetag kan hjälpa till vid stress och även för att fördjupa andetagen så att fysisk aktivitet blir enklare och mer effektiv.
Vi lär ut traditionell pranayama som den lärs ut vid Kaivalyadhama Institute i Lonavala i Indien.

Onsdag 6/3 17.30-19.00

Lärare: Bodil Dahlqvist Johansson

Du bokar din plats via Bokadirekt här.

Om du inte är kompis med tekniken eller har frågor så kan du istället anmäla dig här

Varmt välkommen!


Helgworkshop traditionell yoga och pranayama 16-17 mars

Vi har glädjen att välkomna Kathrine Brekke från Norge tillbaka igen till Vayu!
Hon kommer tillsammans med Bodil att hålla en helg full med yogarörelser och yogiska andningsövningar för att stilla sinnet och ge kroppen lugn.

Observera att helgen hålls på norska och svenska!

Ungefärligt Program för helgen:

Lördag
9.30-10.00 Välkomna till helgen!
10.00-11.30 Pranayama
11.30-12.30 Lunchpaus (ta med egen lunch)
12.30-13.45 Hathayoga
13.45-14.00 Avslutning

Söndag
10.00-11.00 Pranayama
11.15-12.15 Avslutning och Yoganidra

Pris: 1200 kr (Obs! medtag egen lunch)

Pranayama
Här går vi djupare in i andningen och utforskar andningsteknikerna som verkar välgörande för både kropp och sinne.
Pranayama (yogiska andningsövningar) har en positiv effekt på det parasympatiska nervsystemet som gör oss lugna och som ger oss mental balans. Koncentrationen förbättras, energin ökar och andningen hjälper dessutom till så att vi blir stadigare i yogapositionerna.
Andningsövningarna som vi gör här är enkla men verkningsfulla så de passar alla oavsett nivå.

Hatha yoga
Hathayoga är kanske den mest kända formen av yoga hos oss här i väst eftersom många andra yogaformer har sin grund i Hathayogan. Målet är att finna inre balans genom att träna den fysiska kroppen på ett medvetetsätt. Fysiska rörelser och positioner kombineras med andningsövningar, chanting av mantran samt meditation för att uppnå fysiskt och psykiskt välbefinnande.

Under den här klassen använder vi mycket tid till att hitta rätt teknik i de fysiska positionerna, De fysiska positionerna ger dig styrka och rörlighet, andningsövningarna lugnar ner kropp och sinne, chanting av mantran lugnar ner sinnet och hjälper till att öka koncentrationen. Vi avslutar klassen med en liggande avslappning.

Kriya yoga
Under den här klassen får du lära dig Kriyayoga som den praktiseras i Indien. Kombinationen av några få övningar som ger dig en perfekt start på dagen, lugnar ner efter jobbet, eller innan du lägger dig för en god natts sömn.
Kriya yoga jobbar direkt med energiflödet i kroppen och är ett mer direkt sätt att skapa lugn och klarhet i sinnet. Det gör att vi känner oss upplyfta på ett harmoniskt sätt som också leder sinnet och intuitionen mot en mer meditativ upplevelse. En upplevelse där sinnet är stilla, klart och fokuserat och där man kan uppleva den underliggande stillheten som finns överallt och alltid. Kriyayoga balanserar kropp, sinne och själ och balanserar energinivåerna i kroppen. Även här avslutar vi med skön avslappning.

Om Kathrine Brekke
Jag bor i Skjuten, strax utanför Oslo. Mitt första möte med yoga var 2013. För mig, som har en utmattningsdiagnos, blev yogan så småningom min väg från vila och sömn stora delar av dagen till en bättre vardag med ökad energi och balans. Yoga har därför blivit en viktig del av mitt liv. 2017 gick jag en 200 timmars utbildning i traditionell yoga i Indien, 2019 reste jag tillbaka dit för en två veckor lång workshop i Pranayama. Under 2022-2024 går jag en treårig utbildning i Pranayama på Kaivalyadhama Yoga Institute i Indien. Jag har också deltagit i flera workshops om andning, stresshantering, immunförsvar och yogafilosofi.

Hon vill använda sin erfarenhet till att visa andra vad yoga kan göra för kroppen; både fysiskt, känslomässigt och mentalt.

Om Bodil Dahlqvist Johansson
Jag kom till min första klass i Ashtangayoga för 20 år sedan och kände direkt att det var det här jag skulle hålla på med. Jag startade Vayu yoga för 15 år sedan och fortfarande älskar jag det jag gör. Ashtangayoga som länge varit min största passion har numera fått sällskap både av Traumaanpassad yoga (TAY) och på senare år även Pranayama. Att kunna andas stora och avslappnade andetag är den största frihet jag kan tänka mig.
Jag träffade Kathrine under vår utbilldning till Pranayamalärare på Kaivalyadham Yoga Institute och ser så mycket fram emot att få undervisa med henne igen.
Du kan läsa mera om mig under fliken Om oss – Våra lärare.

Priset på workshopen är : 1200 kr (Obs! Medtag egen lunch)

Du bokar din plats här.

Hör gärna av dig om du har frågor eller funderingar genom att skicka ett meddelande här eller sms:a 0722-227212.

Alla nivåer är välkomna!