Bodil Dahlqvist Johansson

För mig handlar yoga inte så mycket om de fysiska rörelserna, även om det var anledningen till att jag började med Ashtangayoga för 20 år sedan. Det är en skön känsla att ha kontroll på kroppen.
Men det oslagbara som yogan ger mig är att kunna ta andetag som ger känslan av att vindar sprids genom hela kroppen, som om det fanns kanaler av luft, precis som det finns blodkärl och som fyller hela mig med liv, lugn och lycka. Jag har också yogan att tacka för känslan av att jag står stadigt även när livet runt omkring kan vara som en tornado.

För mig passar Ashtangayoga eftersom man följer ett förutbestämt mönster. Jag behöver för en gångs skull inte välja, utan bara acceptera det som är. Jag kan heller inte välja att bara göra rörelser som jag uppfattar som skönare än andra, utan jag måste igenom alla, oavsett vad jag har för uppfattning om dem. Precis som livet självt, där man också ställs inför svårigheter vare sig man vill eller inte.

Jag uppskattar också hela filosofin bakom yogan, som kan öppna en helt ny värld för en om man vill och som lär oss att ta hand om oss själva och vår omgivning så att vi tillsammans kan skapa en bättre värld att leva i.

Jag är otroligt lycklig och tacksam över att jag har yogan i mitt liv och också för att jag har möjligheten att förmedla det jag lär mig till andra.

Jag har undervisat Ashtangayoga sedan 2008 och har många timmars yogautbildning. 
Vid tre tillfällen, en månad varje gång, har jag varit i Mysore, Indien, och studerat för Sharath Jois på Kpjayi och 2006 yogade jag för Sri K. Pattabhi Jois, som är grundaren av Ashtangayoga, när han besökte Köpenhamn. 
För att få större inblick i traditionell Ashtangayoga försöker också träffa så många som möjligt av de tidiga eleverna till Pattabhi Jois. Förutom de utbildningarna jag har tillsammans med några av dem har jag varit på en två veckor lång workshop med Chuck Miller i juni 2018 och en 5 dagars workshop med Nancy Gilgoff i oktober 2019.

Här följer ett urval av mina utbildningar:

Ashtangayoga:
John Scott (Ashtangayoga Teacher Training 200 tim, oktober 2016, maj 2017)
David Swenson (Ashtangayoga Teacher Training 40 tim, december 2010),
Alexander Medin (Ashtangayoga Teacher Training/personlig utveckling 200 tim, 2008/2009),
Viveka Blom Nygren och Johanna Ljunggren (lärarutbildning Ashtanga vinyasa yoga mars-dec 2008),
Ron Reid och Marla Meenakshi Joy (Teacher Training 2006, 130 Tim).

Pranayama (yogisk andningsträning):
Sri Sudhir Tiwari ( Pranayama Teacher Training, augusti 2022, 250 timmar)
Pågående: 3-årig utbildning i Pranayama för Sri Sudhir Tiwari på Kaivalyadhama Yoga Institute and Research Center, Lonavala, Indien.

Yoga för yngre:
Certifierad Barn- och Tonårsyogalärare 95 tim, Barnyoga.com, augusti 2020

Utbildningar med medicinsk/terapeutisk inriktning:
Basmedicin på Axelsons, mars 2020
Trauma/yoga och dans med Josefin Wikström, baskurs 70 timmar, 2017/2018 (Grundkurs inom Traumaanpassad yoga och rörelse, innehållande traumateori, anknytningsteori, neurobiologi, kontraindikationer och praktiska program.)
Pågående: Utbildning 300 timmar i Traumaanpassad yoga (TAY) med Josefine Wikström

Prison yoga training med James Fox, USA. Founder/Director of Prison Yoga Project, 14 tim, september 2016 (Special training for adapting yoga and mindfulness practices for those impacted by trauma including prisoners and other disadvantaged people)

Terapeutisk yoga, Omyoga (huvudlärare Ulrica Norberg), 2010/2011, 150 tim
Kursinnehåll:
Block 1 – Yoga för specialdiagnoser
Fokus på fysiologi- och psykosomatik. Hur yogaträning och rehabilitering kan anpassas enligt yogans metoder för grupper med diagnoser som diabetes, astma, kol, övervikt, stressymptomatik, blodtrycksobalanser m m.
Block 2- Personlig träning i yoga
Fokus på anatomi- och biomekanik. Anpassning av yogametoder för individer. Fokus på fysiska skador, whiplash, nacke-/ryggproblem, cirkulationsproblem, kost m. m.
Block 3 – Yoga som medicin
Fokus på medicin. Hur yoga kan verka helande för individer vid hjärt-kärlsjukdom, depression, ångest, cancer, utmattning, insomnia m. m. Huvudlärare Dr Timothy Mccall, USA.

Övriga utbildningar:
Ulrica Norberg (Omyogas Yinyoga Teacher Training, Level 1, januari 2010),
Ulrica Norberg (Omyogas Prenatal/Yoga för gravida, december 2009)

Jag leder främst Ashtangayoga och Pranayama både för grupper och privatlektioner.