Bodil Dahlqvist

För mig handlar yoga inte så mycket om de fysiska rörelserna, även om det var anledningen till att jag började med Ashtangayoga för 14 år sedan. Det är en skön känsla att ha lite kontroll på kroppen.
Men det oslagbara som yogan ger mig är att kunna ta andetag som ger känslan av att vindar sprids genom hela kroppen, som om det fanns kanaler av luft, precis som det finns blodkärl och som fyller hela mig med liv, lugn och lycka. Jag har också yogan att tacka för känslan av att jag står stadigt även när livet runt omkring kan vara som en tornado.

För mig passar Ashtangayoga eftersom man följer ett förutbestämt mönster. Jag behöver för en gångs skull inte välja, utan bara acceptera det som är. Jag kan heller inte välja att bara göra rörelser som jag uppfattar som skönare än andra, utan jag måste igenom alla, oavsett vad jag har för uppfattning om dem. Precis som livet självt, där man också ställs inför svårigheter vare sig man vill eller inte.

Jag uppskattar också hela filosofin bakom yogan, som kan öppna en helt ny värld för en om man vill och som lär oss att ta hand om oss själva och vår omgivning så att vi tillsammans kan skapa en bättre värld att leva i.

Jag är otroligt lycklig och tacksam över att jag har yogan i mitt liv och också för att jag har möjligheten att förmedla det jag lär mig till andra.

Jag har undervisat i Ashtangayoga sedan 2008 och har gått flera lärarutbildningar under tiden. Jag är också utbildad yogaterapeut.
Jag har precis avslutat en utbildning på 200 timmar i Ashtangayoga för John Scott, som är certifierad av Kpjayi i Mysore och som har undervisat Ashtangayoga i mer än 25 år.
Jag har också åkt till Mysore och studerat för Sharath Jois på Kpjayi vid flera tillfällen och 2006 yogade jag för Sri K. Pattabhi Jois när han var i Köpenhamn.

Här följer ett urval av mina utbildningar:
John Scott (Teacher Training 200 tim, oktober 2016, maj 2017)
David Swenson (Teacher Training 40 tim, december 2010),
Alexander Medin (Teacher Training/personlig utveckling 200 tim, 2008/2009),
Viveka Blom Nygren och Johanna Ljunggren (lärarutbildning ashtanga vinyasa yoga mars-dec 2008),
Ron Reid och Marla Meenakshi Joy (Teacher Training 2006, 130 tim).

Utbildning till Yogaterapeut på Omyoga, Stockholm 2010/2011, 150 tim
Kursinnehåll:
Block 1 – Yoga för specialdiagnoser
Fokus på fysiologi- och psykosomatik. Hur yogaträning och rehabilitering kan anpassas enligt yogans metoder för grupper med diagnoser som diabetes, astma, kol, övervikt, stressymptomatik, blodtrycksobalanser m m.
Block 2- Personlig träning i yoga
Fokus på anatomi- och biomekanik. Anpassning av yogametoder för individer. Fokus på fysiska skador, whiplash, nacke-/ryggproblem, cirkulationsproblem, kost m. m.
Block 3 – Yoga som medicin
Fokus på medicin. Hur yoga kan verka helande för individer vid hjärt-kärlsjukdom, depression, ångest, cancer, utmattning, insomnia m. m. Huvudlärare Dr Timothy Mccall, USA.

Jag leder kurser i Ashtangayoga, Terapeutisk yoga, Hathayoga och gravidyoga både för grupper och privatlektioner.